0876 68 06 00
office@sommramor.com
гр. Благоевград
Промишлена зона

ГРАНИТ

Произход:   Среща се във всички континенти

Състав:
Гранитът всъщност е магма от недрата на Земята, като в състава му се отличават  някои от сформиралите се минерали, при кристализацията на магмата, а именно  слюда и кварц. Процесът на изстиване на магмата  (кристализиране),  се случва при достигане до повърхността на земята.
В следствие на този процес се образуват неравни и различни цветове и нюанси , с които гранитът е характерен.

Устойчивост:
Изключително устойчив на износване, надраскване, натиск, атмосферни и климатични влияния. Тези качества го правят подходящ както за вътрешно , така и за външно приложение, облицовки, украси, пана, паметници.

Хигроскопичност:
Гранитът практически не абсорбира влага. Коефициент на поглъщане на вода 0,05 – 0,17 % .

Текстура:
В натуралния си (неполиран) вид, гранитът поглъща светлината. След необходимата обработка и полиране до огледална повърхност, гранитът вече отразява светлината и така се вижда цялата красота на камъка. Комбинацията от цветове, на всеки един гранит,  е достойна да отговори и на най-капризните дизайнерски идеи.

Съвместимост:
Гранитът успешно се комбинира с дърво, метал, стъкло, керамика и практически с много други материали, използвани в съвременното строителство. Гранитът, като материал, е непретенциозен, което му позволява приложението, както в класически интериор, така и в най-модерния такъв.

Цветова гама:
Гранитът е с изключително богата палитра от цветове. От белите нюанси, през жълти, червени, оранжеви, кафяви, зелени, сини , сиви и до абсолютно черно.

Поддръжка:
Изключително лесен за поддръжка. Не се препоръчва употребата на препарати за почистването на гранита.
Сух памучен плат е напълно достатъчен при малко да средно замърсена повърхност. При по-висока степен замърсеност , може да навлажните плата, да забършете и след това отново със сухия плат.

ПРИЛОЖЕНИЕ

 • кухненски плотове и плотове за баня
 • стъпала
 • външни и вътрешни облицовки на стени и подови настилки .
 • подпрозоречни первази, облицоване на цял прозорец
 • облицовки на камини
 • индивидуални проекти, пана, релеф

 

 

МРАМОР

Произход: Мраморни кариери има почти навсякъде по континентите.

Характеристика:

Метаморфна скала, която се образува под въздействието на висока температура и налягане под Земята.

Тези температури и налягания винаги са по-високи от тези по повърхността на Земята и променят минералите , от които е изградена първичната скала в други минерали (рекристализациа). Например, както е гнайсът от метаморфозата на гранита, така и мраморът от метаморфозата на варовика и др.

Устойчивост:
Мраморът е по-малко устойчив на натиск, надраскване и атмосферни влияния, в сравнение с гранита, но въпреки това достатъчно здрав, за да се конкурират. Тези качества го правят подходящ както за вътрешно, така и за външно приложение, облицовки, украси, пана, паметници, но с по-малък срок на годност, отново в сравнение с гранита. Затова е важно да се поддържа. Методите за поддръжка ще прочетете по-долу.

Хигроскопичност:
Мраморът абсорбира влага, но в изключително малки количества.

Съвместимост:
Мраморът успешно се комбинира с дърво, метал, стъкло, керамика и практически с много други материали, използвани в съвременното строителство.

Цветова гама:
Мраморът е с неподозирано богата палитра от цветове. От чисто бял цвят, през жълти, червени, оранжеви, кафяви, зелени, сини, сиви и такива граничещи с черно. Характерна краска на мрамора са жилите му (дамарите). Колкото обаче са неповторимо красиви, толкова и именно те правят този камък да е крехък на голям натиск или влажност.

Поддръжка:
Петната върху мрамор трябва да се почистват почти веднага след попадане, особено ако са от течност. Не трябва течността да се оставя да престои непочистена дълго време. Ако попаднат върху мрамора субстанции, които имат силни пигменти (червено вино, кафе, сок, подправки и др.) е желателно да се почистят на момента с леко влажна кърпа и кръгови движения. Подсушавайте със суха кърпа.

Ако искате да почистите вече засъхнали петна, е желателно да се съобразите с следните факти:

 • Използвайте обикновен сапун или препарат за почистване на мрамор за по-дълбоко почистване. Разредете малко сапун в топла вода и използвайте мека кърпа, за да почистите мраморните повърхности.

Никога не използвайте оцет върху мрамор. Оцета е добро естествено почистващо средство за много повърхности, но тъй като е кисел, това може да доведе до корозия на мрамора.
• Блясък на мрамора се постигна с мека кърпа или кожа. Могат да се използват за сушене и блясък в същото време. Това е най-нежния начин за да блесне вашият мрамор.
• Закупените гланцове за мрамор също вършат много добра работа. Ако решите да използвате закупен лак, убедете се, че всъщност той е предназначен за използване върху мрамор, а не е за някакъв друг вид камък. Мраморът има специфична структура и може да бъде увреден от някои химикали.

ПРИЛОЖЕНИЕ

 • кухненски плотове и плотове за баня
 • стъпала
 • външни и вътрешни облицовки на стени и подови настилки .
 • подпрозоречни первази, облицоване на цял прозорец
 • облицовки на камини
 • индивидуални проекти, пана, релеф

 

ВАРОВИК

Произход: Варовикът ,който предлагаме ние е 100 % Български.
Добива се в кариерите на Врачанския регион, от където носи и името си „Враца“.
Извън пределите на България е познат като „Дунавски камък“.

Характеристика:

Варовикът е бяла седиментна скала, съставена предимно от калциев карбонат.

Устойчивост:
Варовикът е по-малко устойчив в сравнение с мрамора. Степента на шупливост във варовика е около 13-14 %, което го прави крехък на натиск , надрасквания или атмосферни влияния. Тези качества го правят подходящ предимно за вътрешно приложение,но практиката показва,че може да се прилага и като външна облицовка, с риск за кратък срок на годност, в сравнение например с гранита. Затова е важно да се поддържа. Методите за поддръжка ще прочетете по-долу.

Хигроскопичност:
Варовикът абсорбира влага. Коефициент на поглъщане на вода 3,82 %.
За сравнение гранитът поглъща 0,05 – 0,17 %.

Съвместимост:
Варовикът успешно се комбинира с дърво, метал, стъкло, керамика и практически с много други материали, използвани в съвременното строителство.

Цветова гама:
Варовикът не предлага богата гама цветове.
Врачанският варовик, който използваме ние е с мек цвят – нюанси на цвят слонова кост .

Поддръжка:
Петната върху варовика трябва да се почистват почти веднага след попадане, особено ако са от течност. Не трябва течността да се оставя да престои непочистена дълго време. Ако попаднат върху варовика субстанции, които имат силни пигменти (червено вино, кафе, сок, подправки и др.) е желателно да се почистят на момента с леко влажна кърпа и кръгови движения. Подсушавайте със суха кърпа.

За да запазите живота на варовика за по-дълго време, препоръчваме да го покриете с филм импрегнатор.

Ако искате да почистите вече засъхнали петна, е желателно да се съобразите с следните факти:

Никога не използвайте оцет върху варовика. Оцета е добро естествено почистващо средство за много повърхности, но тъй като е кисел, това може да доведе до корозия на варовика.


ПРИЛОЖЕНИЕ

• стъпала

• външни и вътрешни облицовки на стени.

• подпрозоречни первази, облицоване на цял прозорец

• облицовки на камини

• индивидуални проекти, пана, релеф

• изписване на текст върху камък за рекламни или персонални цели

ТЕХНИЧЕСКИ КАМЪК

Произход:   Италия Испания Турция

Състав:
Техническият камък е композитен продукт, изработен от 95% естествен материал (кварц, гранит, мрамор) и 5% полиестерна смола с много високи физико-механични характеристики. Производството се осъществява по така наречената Breton технология.

Устойчивост:
Изключително устойчив на износване, надраскване, натиск. Тези качества го правят подходящ както за вътрешно , така и за външно приложение, облицовки, украси, пана, паметници. предимство на кварца е, че той е не-порест материал, неговата структура не позволява на бактериите да растат и да се противопоставят на петна, предпазвайки семейството ви и правейки почистването на кухнята лесно. Поради тази причина, кварцовите плотове никога не трябва да се запечатват.Материалът понякога се уврежда чрез директно нанасяне на топлина. Кварцов инженерство камък е по-малко топлоустойчиви от други каменни повърхности, включително повечето гранит, мрамор и варовик; но не се влияе от температури, по-ниски от 150 ° C (300 ° F). Кварцовият камък може да се повреди от внезапни температурни промени. Производителите препоръчват горещи тенджери и тигани никога да се поставят директно върху повърхността.

Хигроскопичност:
Коефициент на поглъщане на вода 0,03%

Съвместимост:
Успешно се комбинира с дърво, метал, стъкло, керамика и практически с много други материали, използвани в съвременното строителство. Гранитът, като материал, е непретенциозен, което му позволява приложението, както в класически интериор, така и в най-модерния такъв.

Цветова гама:
Изключително богата палитра от цветове.

Поддръжка:
Изключително лесен за поддръжка.
Сух памучен плат е напълно достатъчен при малко да средно замърсена повърхност. При по-висока степен замърсеност , може да навлажните плата, да забършете и след това отново със сухия плат.

Техническият камък намира широко приложение, като интериорно и екстериорно решение. Техническият камък е изключително подходящ за:

 • Кухненски плотове
 • Плотове за баня
 • Плотове за лаборатории и здравни организации
 • Настилки
 • Фасади
 • Облицовки
 • Стълбища
 • Первази
 • Декоративни решения